Bollenvelden waar nu het Churchillpark ligt
Bollenschuur
Bloembollen in Sterksel. De Tijd-Maasbode 8-4-1938
Proefvelden in bloei.
Sinds zijn ontsluiting voor het verkeer, door den verbindingsweg met Heeze, welke weg begint bij het kruisbeeld van den weg Heeze-Someren, is de gelegenheid grooter geworden om de eigen schoonheden van het pittoresque dorpje Sterksel te bewonderen. Telkens komt men weer onder de bekoring van de geweldige bosschen, de eindelooze heidevlakten, het grillig stroomende riviertje de Aa en de vennen in de rimboe. Doch ook van de immense ontginningen met de propere, moderne boerderijen.
Lees meer>>>
Read more
Adriaan Pompen
1798 - 1915 In bezit van de familie Pompen
Toen de paters de Abdij van Averbode in 1798 moesten verlaten, verkochten zij ook snel hun bezit in Sterksel aan een particulier, Adriaan Pompen, voor ongeveer Fl.10.000. De familie was zeer bemiddeld en zij breidden in de loop van 116 jaar hun bezit uit van 5 naar 16 boerderijen in 1914.
Read more
1926 - 1945 Nieuwe gemeenschap
Nieuwe mensen uit zowat alle provincies van Nederland, enthousiast en niet behept met oud zeer, beginnen aan de opzet van een economische en sociale gemeenschap. De Witte Paters kopen het hotel, breiden het uit, en beginnen er het klein-seminarie St. Paulus College.
Lees meer>>>
Read more
Hoeve Ter Brake en de drie Lindebomen.
Onlangs is door werkgroep Historie Sterksel aan de Ten Brakeweg een bord geplaatst met daarop de geschiedenis van Hoeve Ter Brake en de drie lindebomen. Weer een stukje Sterkselse geschiedenis in kaart gebracht.
lees verder>>>
Read more
1197-1798 Onder de kromstaf van Averbode
In 1197 verkoopt Herbertus Heer van Heeze het allodium Sterksel aan Otto aartsdiaken van Luik ten behoeve van de Abdij van Averbode.
De oorkonde geeft als grenzen aan: van bruggetje bij Euvelwegen tot Hoenderboom op de Strabrechtse heide en vandaar naar de watermolen op Hughten en vervolgens de loop van de Sterkselse Aa tot het bruggetje.
Sterksel is dan al enigszins ontgonnen en er staan waarschijnlijk enkele hoeven en schaapskooien.
Read more
1915 - 1926 Maatschappij de Heerlijkheid
Een bij het begin van de Eerste Wereldoorlog gevluchte makelaar uit Antwerpen, Desiré Willems, neemt optie op het goed en weet een aantal fabrikanten en handelslieden zover te krijgen dat zij instappen in een maatschappij N.V. De Heerlijkheid Sterksel.
Read more
1945 tot heden Boeren, burgers en buitenlui
Voor een aantal boeren is de oorlog positief geweest; zij kunnen hun schulden aflossen met het verdiende geld.
Als dank dat Sterksel vrijwel ongeschonden door de oorlog is gekomen, wordt aan de Ter Brakeweg een Maria kapelletje opgericht en trekken we in de meimaand in processie er naar toe.
Read more