Wie zijn wij

De dorpsraad is een vereniging van vrijwilligers die staat voor verbetering van de leefbaarheid in Sterksel. Wij trachten daar waar mogelijk een spreekbuis te zijn voor de inwoners van Sterksel en het algemeen belang te dienen. Door te initiëren, te coördineren en te combineren trachten wij met de beschikbare middelen het maximale voor het dorp te bereiken. In deze rol is de Dorpsraad klankbord / gesprekspartner voor gemeente en provincie. .

De dorpsraad is uitdrukkelijk onafhankelijk en geen verlengstuk van de overheid. Zij denkt in oplossingen, wil verbinden, niet verdelen.

De dorpsraad is altijd geïnteresseerd in de mening van alle dorpsbewoners, en staat open voor andere ideeën of zienswijzen. Wilt u uw visie, mening, bespreken met de dorpsraad? U bent van harte welkom, elke 3e maandagavond van de maand om 19.30 uur tijdens de openbare vergaderingen van de Dorpsraad in het Dorpshuis Valentijn (check vooraf de agenda op www.sterksel.nu).

Agenda 2025

Ook in 2025 staan er weer de nodige activiteiten op de agenda. Onderstaand treft u per hoofdthema een korte beschrijving aan en opsomming van de belangrijkste activiteiten.

Wonen, welzijn en zorg

Waar willen we naar toe?
Samen met andere betrokkenen blijft de werkgroep actief meedenken met de gemeente Heeze-Leende over de toekomst, o.a. in het kader van Omgevingsvisie, het Sociaal Beleidsplan en de Woonzorgvisie. Rekening houdend met te verwachten trends en sociaal maatschappelijke ontwikkelingen achten wij vrijwilligersorganisaties en het Dorpshuis Valentijn cruciaal voor zorg en welzijn en voor de implementatie van sociaal beleid. Zij vertegenwoordigen waarden en kwaliteiten die moeten worden gekoesterd, ondersteund en ingezet bij het realiseren van activiteiten genoemd in het sociaal beleidsplan 2024-2027 en het voortzetten van de beleidsnota van 2020-2023 van de gemeente Heeze-Leende. Wij zijn blij met, en trots op de nieuwe wijk Kloostervelden. Met deze nieuwe wijk vormt Sterksel één dorp, één geheel, één gemeenschap. Voorzieningen in het dorp en activiteiten die worden georganiseerd zijn er voor álle dorpsgenoten. De werkgroep wil dat ook in de toekomst niemand ongewild buiten de boot valt en blijft streven naar verbinding en naar het creëren van gelegenheid tot ontmoeten, zowel binnen als buiten.

Wat doen we om dit te bereiken?
  • We betrekken nieuwe bewoners bij het dorp, zij krijgen een welkomstpakket en we organiseren
  • jaarlijks een kennismakingsbijeenkomst ‘Welkom op Sterksel’.
  • Organiseren van activiteiten in bibliotheekpunt ‘BiebValentijn’ en ‘de Huiskamer van Sterksel’.
  • Ondersteunen van een gemotiveerd team buurtcontactpersonen. Zij vormen een sociaal netwerk, laagdrempelig en dichtbij, zij signaleren en helpen problemen oplossen.
  • Zorgen voor korte lijnen met zorgprofessionals en het Sociaal Team Heeze-Leende.
  • Informeren en communiceren d.m.v. nieuwsbrieven, flyers en het ‘Sterksels telefoongidsje’.
  • Stimuleren van gezond bewegen en ontmoeten d.m.v. projecten ‘Wandel- en Duo-fietsmaatje’.

Infrastructuur

Of het nu gaat om grote hoeveelheden (vracht)verkeer door de kern, gaten in het wegdek of bulten op fietspaden, veel van de ergernissen die wij als burgers ervaren zijn verbonden aan infrastructuur. Dorpsraad Sterksel heeft een aantal infrastructurele onderwerpen waar we samen met de gemeente het komende jaar (verder) aan werken.

Samen naar de A2
SamenMeeNaarDeA2 is een gezamenlijk project van gemeenten Heeze-Leende en Cranendonck en dorpsraden van Maarheeze en Sterksel. Het project bestaat uit drie onderdelen:
  • ontsluitingsweg van bedrijventerrein Poort43 naar de snelweg A2,
  • aanvullende maatregelen in Sterksel
  • aanvullende Maatregelen in Maarheeze.
De realisatie van ontsluitingsweg heeft flinke vertraging opgelopen, o.a. door nieuwe PFAS- en stikstofwetgeving. Het bestemmingsplan is goedgekeurd in de gemeenteraad Cranendonck. Momenteel lopen beroepsprocedures bij de Raad van State. Tegelijkertijd wordt het ontwerp uitgewerkt en de aankoop van de benodigde gronden afgerond.

De Aanvullende Maatregelen in Sterksel zijn grotendeels gerealiseerd. De Aanvullende Maatregelen in Maarheeze worden geïmplementeerd na realisatie van de ontsluitingsweg. Ook in 2025 blijft de dorpsraad Sterksel actief in het project SamenmeeNaarDeA2, met name bij het realiseren van de volgende doelen:
  • (detail)ontwerp/bestek voor de ontsluitingsweg naar de A2;
  • afmaken aanvullende maatregelen in Sterksel (vrachtwagenverbod en snelheidsbeperking)
  • evalueren verkeerssituatie, ontwerp en realisatie Aanvullende Maatregelen in Maarheeze in 2025
Kleine ergernissen
In overleg tussen gemeente en dorpsraden is sinds 2014 geëxperimenteerd met het beschikbaar stellen van een deel van het budget onderhoud wegen voor het aanpakken van ‘kleine’ ergernissen. De afgelopen jaren is in goede harmonie tussen de verschillende partijen gewerkt aan het oplossen van de kleine ergernissen. De werkgroep Infrastructuur is enthousiast over deze aanpak en ziet ook in 2025 verdere samenwerking met de verschillende partijen positief tegemoet.

Kloosterlaan
Om tot een verdere ontlasting te komen van de kern van Sterksel heeft de werkgroep Infrastructuur voorgesteld de Kloosterlaan te verharden en in te richten als landelijke weg. Het voorstel is omarmd door gemeente Heeze-Leende. De gemeente heeft enkele (verkeers)besluiten genomen waartegen nu procedures lopen. De werkgroep Infrastructuur hoopt op een goede uitkomst en wil bij de uitvoering van de werkzaamheden graag betrokken worden (zoals bij de rioolwerkzaamheden Averbodeweg).

Platform A2
Het Platform A2 (onderdeel van het overkoepelende project SmartWayz) heeft tot doel het sluipverkeer in de regio Maarheeze / Leende / Heeze / Sterksel als gevolg van slechte doorstroming op de A2 te verminderen. Als actief lid van het Platform A2 draagt de werkgroep infrastructuur bij aan het realiseren van die doelstelling.

Centrale As
De Centrale As is bedacht om de kernen van Heeze, Leende en Sterksel te ontlasten van doorgaand (vracht)verkeer. Ze zal in de toekomst een belangrijke schakel zijn in het verbeteren van het woongenot in de drie dorpen van onze gemeente. De werkgroep Infrastructuur zal ook in 2025 vanuit de Sterkselse belangen constructief trachten bij te dragen.

Rioolwerkzaamheden ten Brakeweg
Net als bij de renovatie van de Averbodeweg, wil de werkgroep Infrastructuur graag samen optrekken met bewoners en gemeente om dit project tot een goed einde te brengen.

Burgerinitiatieven

Sinds 2014 hebben we (dorpsraad en gemeente) een gestructureerde procedure voor samenwerking met dorpsgenoten die een lokaal initiatief starten. Deze aanpak is effectief gebleken en wordt door de gemeente gehanteerd als voorbeeld voor andere kernen.
De dorpsraad tracht ook in 2025 waar gewenst burgerinitiatieven te ondersteunen. De wijze waarop we dit doen is beschreven op de website (https://www.sterksel.nu/sterksel/h/2905/0/15932/Burgerinitiatieven/Hoe-werkt-het-met-burgerinitiatieven-).Een burgerinitiatief kan zich beperken tot een straat, wijk of buurt, maar kan ook betrekking hebben op het hele dorp. Uiteraard blijft de algemene doelstelling van de dorpsraad hierbij gelden: om in aanmerking te komen voor ondersteuning van de dorpsraad, moet het initiatief het algemeen belang dienen!

Omgeving|Energie|Milieu

De energietransitie, omgevingsvisie en milieu vragen voortdurend flinke inspanningen van de dorpsraad, ook in 2024 en verder. Hoewel bijv. in de MRE is afgesproken dat de communicatie over de energietransitie een taak van iedere gemeente is, lijken alle gemeentes daarin terughoudend. Ook bijv. wat betreft de implementatie van de omgevingswet zou de communicatie actiever en begrijpelijker moeten zijn. De werkgroep OEM ziet daarin een aanvullende taak en zal daardoor toenemende kosten hebben voor o.a. zaalhuur, informatieavonden, enquêtes, (papieren) nieuwsbrieven, etc. tot ca. € 1.000 in 2025.

Omgeving.
De gemeenteraad heeft in 2022 Sterksel aangewezen als pilot voor de uitwerking van de gemeentelijke omgevingsvisie tot een omgevingsplan. In 2023 is beslist dat dat toch nog te complex zou zijn. Het college heeft er daarom voor gekozen om te beginnen met kleinere deelplannen en langzaam toe te werken naar een omvattend stelsel van omgevingsplannen.
De visie ‘Bouwstenen Omgevingsvisie Sterksel’ vormen de basis voor de aan het dorp gerelateerde uitdagingen. Hierin staan de uitgangspunten, doelstellingen en criteria beschreven t.a.v. de ontwikkelingen in de leefomgeving van Sterksel. De werkgroep van de dorpsraad wil hierin met de gemeente samenwerken maar zal blijven focussen op een integrale benadering van de toekomstige inrichting van het dorp en de omgeving. We zullen de bouwstenen uit de visie steeds evalueren en waar nodig nuanceren en/of aanvullen met actuele ontwikkelingen en voortschrijdende inzichten.

Energie.
Het college zal tot 2026 geen aanzet maken voor de bouw van eventuele windmolens. Toch zal binnen de MRE moeten worden voldaan aan de 2030 en 2050 doelstellingen. Onze verwachting is dat de gemeenteraad zal kiezen voor het principe van energieneutraliteit binnen de gemeente. De dorpsraad verwacht daarbij dat de gemeente vasthoudt aan het meetellen van het gas van Poort 43. Daarnaast wil de dorpsraad in 2025 inzetten op: 1. onderzoek naar de mogelijkheden van een multifunctionele energietuin en/of onderzoek om samen met agrariërs bijv. verticale zonnepanelen op weilanden te plaatsen waar vee tussen kan lopen; 2. bekijken of de doelstellingen 2030 (mede) kunnen worden behaald via kleinschalige projecten zoals mono-vergisting op boerenbedrijven, zonder overlast naar de omgeving; 3. bij eventuele grootschaliger projecten (ook woningbouw) nu al te streven naar energieneutraliteit in 2050 zodat daarmee de doelstellingen voor Heeze-Leende kleiner i.p.v. groter worden. Waar mogelijk zal de dorpsraad in samenspraak met andere dorpsraden en belangengroepen ernaar streven om een of meerdere platforms te bouwen voor minimaal 75% maar liefst 100% coöperatieve aanpak; met zo-lokaal-mogelijke inbreng en controle; dus geen projectontwikkelaars.

Milieu.
Na de opstart van de mestvergister op Poort 43 in 2020 is het aantal milieumeldingen in de omgeving van Sterksel geëxplodeerd. In 2022 is langzaam verbetering opgetreden waardoor minder overlast lijkt te worden ervaren. Maar hierbij is duidelijk gebleken dat de inwoners van Sterksel ook ‘klaag-moe’ zijn geworden. Tijdens de dorpsavond op 9 april 2024 bleek dat inwoners de aanpak van de dorpsraad ondersteunen en van de dorpsraad verwachten dat zij sterk zal blijven aandringen op wezenlijke verbeteringen. Dit zal blijvend moeten worden opgevolgd met de omgevingsdienst, de gemeente, de provincie en met Poort 43.

Communicatie

Omdat de Dorpsraad streeft naar ‘open communicatie’ zijn onze vergaderingen openbaar. Ook in 2025 zijn dorpsgenoten die hun visie of mening willen bespreken met de dorpsraad elke 3e maandagavond van de maand om 19.30 uur van harte welkom tijdens de openbare vergaderingen van de Dorpsraad in Dorpshuis Valentijn. Wij communiceren ook in 2025 via www.sterksel.nu/Dorpsraad, maar ook op de narrowcasting schermen en facebook.

De werkgroep Communicatie beoogt de communicatie van de Dorpsraad in het algemeen te faciliteren en de werkzaamheden van de werkgroepen daarin specifiek. Ze omvat een werkgroep die zich bezig houdt met de technische begeleiding en een redactie die de inhoud van de communicatie verzorgt.

De website is in 2022 vervangen door een nieuw digitaal platform dat voldoet aan de verwachtingen van onze bewoners en de tand des tijds weer een aantal jaren kan weerstaan. De website wordt technisch beheerd door Coloci, en inhoudelijk door een zelfstandige redactie met een redactiestatuut. De website is in 2023 verder uitgebouwd, en de redactie is uitgebreid met twee extra mensen.

Voor 2024 en 2025 zal de communicatie omtrent de Omgevingsvisie en het dóór ontwikkelen daarvan naar een omgevingsplan voor Sterksel veel inhoudelijke communicatie naar de inwoners opleveren. Ook de energie transitie levert veel communicatie “behoefte” op.

De dorpsraad acht het haar taak om de communicatie ter hand te nemen waar zij het nodig acht om de dorpsbewoners te informeren. Daartoe behoort een enquête tool, het onderhoud van een adressen database voor die enquêtes, en de verzorging van nieuwsbrieven en informatieavonden. Het onderhoud en licenties van de benodigde tools drukt helaas hard op het budget van de dorpsraad.
De dorpsraad gebruikt ook WhatsApp groepen en narrowcasting schermen verspreid door het dorp als aanvullende communicatiekanalen.

De dorpsavond wordt minimaal eenmaal per jaar georganiseerd. Op deze avond worden de belangrijkste projecten uitvoerig toegelicht. Indien zinvol organiseert de dorpsraad thema-avonden om specifieke onderwerpen toe te lichten en feedback vanuit het dorp te verzamelen.

De redactie streeft in 2025 naar een nog centralere plaats van de website en narrowcasting schermen bij de communicatie binnen de Sterkselse gemeenschap. Met name het bereiken van de jongere leeftijdscategorieën kan beter (is althans de indruk). In 2024 en 2025 zal dit geëvalueerd moeten worden en zal zo nodig een plan voor communicatieverbetering gemaakt moeten worden.

Netwerk

De Dorpsraad participeert in een omvangrijk netwerk variërend van overheden, diverse belangenverenigingen, kenniscentra en deskundigen. Wij zoeken actief naar mensen en netwerken met relevante kennis, die ons kunnen ondersteunen bij het verwezenlijken van onze doelstellingen.

Uw ideeën en voorstellen om onze plannen en/of communicatie te verbeteren zijn uiteraard van harte welkom.

Namens de voltallige Dorpsraad,

Bas Huysmans

Voorzitter Dorpsraad De Heerlijkheid Sterksel