Bouwonderneming Van Wijnen (Baarn) heeft perceel 812 aan de Kloosterhoeve gekocht en ontwikkelt plannen voor de bouw van ca. 30 woningen. Omwonenden hebben daar hun bedenkingen bij. Het is wél aanleiding voor de dorpsraad om nog eens goed te kijken naar de Omgevingsvisie voor Sterksel en die waar nodig te verbeteren. Hebt u zelf ook nog suggesties voor verbetering? Laat het ons weten. Lees verder.

De dorpsraad heeft in 2021 de omgevingsvisie voor Sterksel opgesteld en na enkele enquêtes en reacties van inwoners van Sterksel vastgesteld. Er is nu aanleiding om de paragraaf over bouwen en wonen te actualiseren. Na de bouw van honderden woningen op Kloostervelden -de laatste paar woningen moeten nog worden afgebouwd- verwachtte de dorpsraad niet dat er binnen 3 jaar alweer een initiatief zou komen voor de bouw van een nieuwe wijk van ca. 30 woningen.





In het kader van participatie zal de gemeente behalve de omwonenden ook de dorpsraad bij de dialoog hierover betrekken. Daarom wil de dorpsraad graag weten wat het draagvlak is bij de inwoners van Sterksel voor de aangepaste visie op wonen in Sterksel. Hierin staat voorop dat de dorpsraad in samenspraak met de omwonenden de ontwikkelingen zal volgen. Maar het is ook belangrijk dat eventuele woningbouw moet aansluiten bij de vraag van de inwoners, met name die van jongvolwassenen en starters, en van senioren die willen doorstromen. Verder hebben we als uitgangspunt dat de kwaliteit van de leefomgeving er niet op achteruit mag gaan, maar juist beter moet worden. Hieronder de complete tekst van de geactualiseerde paragraaf Bouwen en wonen uit de Omgevingsvisie.

De dorpsraad stelt het op prijs om uw reactie(s) op deze update van de omgevingsvisie te ontvangen. U kunt die mailen naar klankbordsterksel@gmail.com

15.10 Bouwen en wonen

Sterksel streeft naar een passend woningaanbod voor jong en oud dat waar nodig aangepast wordt voor het goed functioneren voor diverse doelgroepen, waarbij we speciale aandacht vragen voor betaalbare woonruimte voor jongvolwassenen, starters en doorstroom van senioren uit het eigen dorp.

Bij nieuwbouw pleiten we ervoor
• dat de kwaliteit van de leefomgeving minimaal behouden en bij voorkeur verbeterd wordt
• dat bij de maatvoering van percelen en woningen het dorpse karakter van Sterksel in acht genomen wordt,
• dat er voldoende aandacht is voor aansluiting bij de sociale structuur van het dorp.
• dat bij de infrastructuur rekening gehouden wordt met de capaciteit van de omliggende straten en parkeerruimte en dat daarbij ook in een adequate structuur voorzien wordt voor fietsers en voetgangers,
• dat er rekening gehouden wordt met aspecten van duurzaamheid in brede zin waardoor bijgedragen wordt aan de kwaliteit van bodem, lucht en water,
• dat bestaande bomen en groenstructuren gespaard worden en er bij uitbreiding voldoende ruimte voor groen gereserveerd wordt , minimaal volgens de 3-3-300 regel t.a.v. nabijheid van groen, met het oog op het dempen van de negatieve effecten van de klimaatverandering en vasthouden van regenwater,
• dat er energie-neutraal en bij voorkeur CO2-neutraal gebouwd en verbouwd wordt met materialen die herbruikbaar zijn,
• dat nieuwe woningen dan wel een nieuwe cluster woningen minimaal energiezuinig, maar bij voorkeur duurzaam energiepositief zijn
• dat woningen individueel dan wel collectief structureel zelfvoorzienend zijn ten aanzien van opwek, opslag en gebruik van energie voor huishoudelijke functies, verwarming en mobiliteit.

We streven er ook naar om voldoende betaalbare woonruimte te creëren voor inwoners van Sterksel van alle leeftijdscategorieën en met name voor jongvolwassenen, studenten, senioren, starters. Niet alleen door nieuwbouw, waarbij we ook denken aan kleinschalige varianten zoals tiny houses en geschakelde studio's met gedeelde voorzieningen, maar ook door efficiënt (her)gebruik van bestaande bebouwing in en om het dorp. 
Ook in het landelijk gebied is er beperkt ruimte voor bewoning op daarvoor geschikte plaatsen met de juiste infrastructuur, zonder dat dat belemmerend werkt voor de bedrijfsvoering van omliggende bedrijven, schadelijk is voor de natuur, of aantasting oplevert van het landschap. Het is onze verwachting bij nieuw- of verbouw dat de bedrijfsgebouwen in het buitengebied worden ingepast in het landschap.

Om tegenmoet te komen aan de grote behoefte aan woonruimte in de regio en tegelijk stoppende agrariërs een alternatief economisch perspectief te bieden vragen we beleidsmatig ruimte om bij vrijkomende agrarische bebouwing de mogelijkheid te bieden het vergunde bouwvlak opnieuw te benutten voor nieuwe woonruimten op of rond het erf.
Wij pleiten ook voor niet alledaagse oplossingen zoals functieverandering van bestaande bouwwerken, woningsplitsing, mantelzorgwoningen, kangoeroewoningen, kleinschalige senioren- of starterinitiatieven. Het is noodzakelijk om overleg te voeren met alle betrokken partijen aan een Omgevingstafel, met het oogmerk woonruimte op maat te creëren zowel in als buiten de kom om onze gemeenschap dynamisch en toekomstgericht te maken.

Wij willen bij voorkeur samen met de gemeente onderzoek doen naar mogelijkheden voor geclusterde seniorenwoningen, appartementen of aanleunwoningen in combinatie met faciliteiten voor nabije ondersteuning en andere gemeenschappelijke functies om contacten te bevorderen en vereenzaming te voorkomen.