Mensenrechten en Fairtrade  
In 1945 is de Verenigde Naties (VN) opgericht. Eén van de belangrijkste doelen was het beschermen en bevorderen van de mensenrechten. Op 10 december 1948 werd de  Universele Verklaring van de Rechten van de Mens  (=UVRM) aangenomen, waarmee mensenrechten een feit werden .
10 december wordt sindsdien uitgeroepen tot de Dag van de Universele Rechten van de Mens.   
                                                                                                             

Wat heeft Fairtrade te maken met mensenrechten? Mensenrechten staan centraal in de missie van Fairtrade. Mensenrechten gelden namelijk voor iedereen, waar je ook vandaan komt, wie je ook bent, wat je ook doet .………..Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen……………



In 2015 zijn de zgn. Sustainable Development Goals (= SDG) aangenomen door de VN. Door zich in te zetten voor de duurzame ontwikkelingsdoelen 1,2,5,8,10,11,12,13,16 en 17 streeft Fairtrade erna om te komen tot een wereld met gelijke kansen voor iedereen, zonder armoede en honger. Deze SDG’s van vinden hun basis in de Universele Rechten van de Mens. Het streven is om deze in 2030 gerealiseerd te hebben. Ze hebben het potentieel om het leven van 1,3 miljard kleinschalige boeren en landwerknemers te verbeteren. Fairtrade richt zich op een aantal SDG’s waar écht het verschil kan worden gemaakt.

In de Praktijk helpen Fairtrade organisaties boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek in de handelsketen te krijgen. Deze positie zorgt ervoor dat zij kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Eerlijke handel garandeert een reeks goede handelsvoorwaarden, zorgt voor een betere markttoegang en versterkt de producentenorganisaties en hun netwerken. In Azië, Afrika en Zuid-Amerika verkeren veel kleinschalige boeren helaas nog steeds in onzekerheid over hun inkomen De prijzen die zij voor hun grondstof krijgen zijn ver onder de prijs die nodig is voor een leefbaar inkomen. …Deze boeren te bereiken en netwerken op te bouwen vormt een grote uitdaging voor organisaties die werken vanuit de Fairtrade SDG’s...
                                                 
Fairtrade werkt met een minimumprijs en een niet-onderhandelbare premie. Dit onderscheidt Fairtrade van vele andere keurmerken. Deze betalingen dragen bij aan het voorkomen en tegengaan van mensenrechtenschendingen. Fairtrade premies worden bijvoorbeeld ingezet om het onderwijs toegankelijker te maken voor kinderen zodat er meer kinderen naar school gaan. Kennis en onderlinge samenwerking geeft inzicht in je positie en maakt je sterker in de (onder-) handel (-ing)s keten 

Wie is de eigenaar van Fairtrade? Bij Fairtrade zijn boeren en werknemers producenten én partners. Fairtrade is het enige systeem waarin zij 50% eigenaar zijn en daarmee de helft van de beslissingsmacht hebben over de werkwijze en de toekomst van Fairtrade.
In Nederland heeft Milieu Centraal het Fairtrade keurmerk aangemerkt als topkeurmerk. Andere (vnl.) westerse landen hebben soortgelijke diensten. Deze onafhankelijke voorlichtingsorganisaties beoordelen regelmatig zo'n 140 keurmerken en bedrijfslogo's op voeding op hun betrouwbaarheid, transparantie en ambitie op de duurzaamheidsaspecten milieu, dierenwelzijn en/of mens & werk op basis van bovengenoemde SDG’s. Fairtrade certificering wordt dus alleen toegekend aan producten die voldoen aan een aantal ethische criteria.     

Fairtrade producten kopen is erkennen ván  en handelen náár de Universele Rechten van de Mens Door dit systeem werken deelnemers aan gelijke kansen voor vrouwen en mannen, aan vakbonds- en arbeidsrechten, aan een veilige en respectvolle werkomgeving, aan investeringen in onderwijs en gemeenschapsprojecten en nultolerantie voor kinder- of dwangarbeid.

Bedenk.....
Aan het eind van de handelsketen staat de koper …….
dat bent u, dat ben jij !!





Kinderrechten en eerlijke handel
   

Op 20 november vieren we dat het precies 35 jaar geleden is dat het Verdrag voor de Rechten van het Kind door de Verenigde Naties werd aangenomen.


Elk kind heeft…

recht
op onderwijs 
                                                                                   
recht op eigen geloof en cultuur.                                                                     

recht op een naam en een nationaliteit.                                                           

recht op een eigen mening.                                                                           

recht op een veilig en gezond leven.recht op bescherming tegen kinderarbeid.     

recht op bescherming tegen mishandeling en geweld.                           

recht op bescherming bij een oorlog.

Dit verdrag vormt de basis voor het waarborgen van de rechten van kinderen wereldwijd. 
Wat betreft Kinderarbeid......dat is verboden !


Schokkend maar waar
.
Vandaag de dag werken er wereldwijd 160 miljoen kinderen vaak onder gevaarlijke omstandigheden op plantages en fabrieken!     
Door de gevolgen van de coronacrisis en inflatie lopen er nu nog miljoenen kinderen extra risico om te gaan werken en niet meer (terug) naar school te gaan.

Kinderarbeid , wat is dat?
Kinderarbeid betekent dat kinderen moeten werken, in plaats van dat ze kunnen spelen en naar school gaan.
Het werk is schadelijk voor hun geestelijke en lichamelijke gezondheid.


Kinderrechten en  Fairtrade                                                                         

Als op een product staat dat het fair trade is, dan hebben de makers een eerlijke prijs voor hun werk gekregen. Het betekent ook dat er geen kinderen aan meegewerkt hebben. Fairtrade zet zich in om kinderarbeid tegen te gaan!       

Werken is niet altijd kinderarbeid. Zo vindt Fairtrade dat kinderen bijbaantjes mogen hebben of hun ouders kunnen helpen.
Voorwaarden is dat deze werkzaamheden veilig zijn en niet in de weg staan van onderwijs en de ontwikkeling van kinderen en passen bij hun leeftijd.                             

Waarom moeten kinderen werken?                                                              
Kinderarbeid is een complex probleem. Er zijn namelijk verschillende oorzaken voor kinderarbeid, zoals het gebrek aan kennis, het ontbreken van goed en toegankelijk onderwijs en een slechte naleving van wetten die kinderen beschermen. Maar één van de belangrijkste oorzaken van kinderarbeid is armoede. Bedrijven betalen te weinig, waardoor boeren in armoede leven. Daarom moeten ze de hulp van hun kinderen inschakelen.
Vergeet niet dat kinderarbeid niet alleen een gevolg is van armoede.
Het is ook een oorzaak. Het houdt armoede in stand omdat kinderen die werken vaak niet naar school gaan. Hierdoor is het ontzettend moeilijk om uit de vicieuze cirkel van armoede te ontsnappen.
Fairtrade werkt er hard aan om dit te veranderen!


Wat doet Fairtrade tegen kinderarbeid? 
Fair Trade kan niet 100% garanderen dat er helemaal geen kinderarbeid voorkomt bij Fairtrade gecertificeerde plantages en coöperaties. De realiteit is dat je boeren en plantages niet 24/7 kunt én gaat monitoren.
Daarom is het belangrijk dat coöperaties en hun leden verder gaan dan controles en certificering . Het is van groot belang dat zij hun eigen aanpak in de gemeenschap ontwikkelen om kinderarbeid structureel te bestrijden én te voorkomen. Deze coöperaties onderzoeken waar het risico op kinderarbeid het grootst is in hun gemeenschap en ondernemen zélf acties om deze risico’s weg te nemen.                               
Kinderen en jongeren hebben hierin een belangrijke rol. De coöperaties zetten kinderarbeid-comités op waar ook jongeren lid van zijn. Deze comités werken aan het vergroten van de bewustwording rondom kinderarbeid in hun gemeenschap en weten wat ze moeten doen als er kinderarbeid wordt aangetroffen. Verder ontwikkelen ze samen met de gemeenschap activiteiten om kinderarbeid te voorkomen.                                                                                                 

“Het is belangrijk te weten dát je onder de 15 niet mag werken. En ben je ouder dan 15 ? dan moet werk bij je leeftijd passen, maar alleen als het in veilige omstandigheden gebeurt en het je scholing of ontwikkeling niet in gevaar brengt”…..

Alleen samen maken we de wereld eerlijk

Door te kiezen voor Fairtrade kom je op voor de rechten van kinderen! Kunnen we op jou rekenen?

https://www.fairtradenederland.nl/kinderarbeid/




De criteria voor fair trade zijn:

  • Verantwoorde prijzen, leefbare lonen
  • Verantwoorde arbeidsomstandigheden
  • Geen kinderarbeid, geen gedwongen arbeid
  • Gelijke kansen voor mannen en vrouwen
  • Zorg voor het milieu
  • Contracten afsluiten voor een langere periode
  • Transparantie

Wij kopen ons assortiment in bij fair trade importeurs, zij onderhouden een directe relatie met fair trade producenten. De importeurs en de producenten voldoen uiteraard aan de hierboven genoemde criteria.