Omdat de dagen in januari kort zijn en we onze tijd optimaal wilden besteden hadden de wandelaars van Stadsdorp Gracht en Straatjes besloten om op zaterdag 27 januari 2024 in Amsterdam te blijven. Onze tocht leidde langs verschillende locaties bij en in de Watergraafsmeer. Twee er van waren nauw met elkaar verbonden. Het Oosterpark en de Nieuwe Ooster. Beide dateren uit de 19e eeuw.

Onze tocht begon bij het Oosterpark met zijn vele kunstwerken w.o. het Nationaal Monument Slavernij Verleden en het monument ter nagedachtenis aan Theo van Gogh, De Schreeuw. Dit park werd in 1891 aangelegd naar een ontwerp van de tuinarchitect Leonard Springer. Voor de aanleg moest de uit 1866 daterende oude Oosterbegraafplaats worden verplaatst.

Op aanraden van Liesbeth hebben we een kleine detour gemaakt en de kapel van het OLVG bezocht. Zij vertelde dat er concerten georganiseerd worden voor zowel patiënten als buurtbewoners. Het is zo’n succes dat veel musici vragen om daar te mogen optreden.



Vandaar liepen we naar het Kastanjeplein met de 14 monumentale kastanjebomen en de gebogen historische panden uit 1900. Midden op het plein ligt het bronzen kunstwerk “Kastanje”.

Na een ommetje door Oostpoort, het voormalig terrein van de Oostergasfabriek, kwamen we via fraaie straten uit bij de Linnaueshof, een modern Begijnhof met een massief kerkgebouw.

Vandaar staken we de Middenweg over naar Park Frankendael waar we gastvrij werden ontvangen in de kas van Restaurant De Kas. Na een bezoek aan Huize Frankendael, de enige overgebleven buitenplaats in de Watergraafsmeer, vervolgden we onze wandeling via de historische stijltuin en de landschapstuin naar de Nieuwe Ooster.

De Nieuwe Ooster is het stenen archief van Amsterdam. Veel graven hebben een monumentale status. De begraafplaats werd in 1894 geopend naar een ontwerp van Anthony Springer, dezelfde tuinarchitect die het Oosterpark had ontworpen.



In Café Roosenburgh stopten we voor een kopje koffie. Hierna bekeken we een aantal interessante grafmonumenten en liepen verder over de begraafplaats. Nergens in Amsterdam vindt men zo’n rijke collectie bomen en coniferen.

We vervolgden onze tocht via de Weespertrekvaart naar de Omval. Van daar liepen we langs de Amstel richting Amstelstation. We stopten even om naar de Rembrandt Toren te kijken. Harmke herinnerde ons aan het verhaal van de gijzeling die daar in 2002 plaats vond. Een man wilde bezwaar maken tegen de overgang door Philips naar breedbeeld televisie maar stapte per ongeluk de verkeerde toren binnen. Desondanks gijzelde hij 18 mensen. De gijzelaars kwamen na bemiddeling ongedeerd vrij maar de man pleegde helaas zelfmoord.

Een interessante wandeling met een goede balans tussen groen, kunst en spannende verhalen.

De volgende wandeling is op zaterdag 24 februari en wordt georganiseerd door Dingeman en Mariëtte.

De "wandelclub" staat open voor alle leden. Wel moeten leden zich aanmelden via stadsdorpgrenst@gmail.com. De aanmelding zal worden doorgestuurd naar Aline. Zij plaatst alle aanmeldingen op een mailinglijst en stuurt een email met informatie over de vetrektijd en -plaats van de wandelingen.
Per wandeling is er een maximum van 15 personen die kunnen deelnemen.