Een groot deel van het Schip staat helaas in de steigers, de tentoonstelling in het verbouwde schooltje was prachtig en de rondleiding voor de museumclub leden was op donderdag 26 oktober 2017 zeer leerzaam.

De excursie naar het Amsterdamse School woningproject in de Spaandammerbuurt was een waar uitstapje. De stadsdorpers die met de bus kwamen maakten eerst nog een extra lang wandelingetje, omdat de buschauffeur de halte bij het museum niet had aangekondigd. Dit wandelingetje bleek een leuke ontdekking van de Spaarndammerbuurt.

Het hoogtepunt is Het Schip ontworpen door Michel De Klerk, een sociale woningbouw complex uit de 20er jaren van de vorige eeuw.



Het Museum bevindt zich in drie fabelachtige woningbouwcomplexen ontworpen door de befaamde architect Michel de Klerk in Amsterdam West.
De expositie over de Amsterdamse School met de titel 'AMSTERDAMSE SCHOOL, VERBEELDE IDEALEN' op de eerste verdieping van het museum. De eigentijdse, interactieve opstelling staat garant voor een verrassend en inspirerend bezoek. Op levendige wijze ervaar je hoe het is omringd te worden met het vakmanschap, de inspiratie en de fantasierijke pracht van de Amsterdamse School.

Na een kort bezoek aan de permanente tentoonstelling over de Amsterdamse School in de verbouwde lagere school, begon de rondleiding rondom het gebouw.

Het was ons al opgevallen dat de pand grotendeels in de steigers stond en ook vernamen we dat het postkantoortje en de woning niet te bezichtigen waren. Gelukkig bleef er genoeg interessants over.

De eerste bewoners van het Schip kwamen uit de krotwoningen van de stad. Zo’n woning uit eind 19e eeuw is nagebouwd in een container en laat zien hoe men toen in grote armoede leefde.  Met de invoering van de woningwet uit 1901 had iedereen recht op een goede woning en zo kwam dit ambitieuze project van de grond, mede dankzij de toenmalige wethouder Wibaut die zorgde voor de financiële middelen.

Al wandelend rond het complex leerden we over de bouwtechniek en de kenmerken van deze, zeer ambachtelijke, stijl. De inspiratie kwam uit de natuur en dat is nog steeds zeer herkenbaar.



De grote restauratie is een gevolg van een zeer slecht uitgevoerde renovatie uit de 70er jaren van de vorige eeuw. Een klein gerestaureerd deel is nu klaar en dat ziet er prachtig uit. Gelukkig konden we wel het vergaderhuisje bezoeken in de binnentuin. Naast vergaderen door de woningbouwvereniging Eigen Haard mochten bewoners er gebruik van maken voor eigen activiteiten. Dit om de sociale cohesie tussen bewoners te bevorderen.

We komen nog eens terug voor het gerestaureerde postkantoortje en de woning als het complex helemaal klaar is. Ook werd de suggestie gedaan voor een dagtocht per bus langs de projecten van de Amsterdamse School in Amsterdam.

In de Spaarndammerstraat bij Walvis werd nog een drankje gedronken.

In november gaat de museumclub  naar het Allard Pierson museum. Zie het andere artikel op deze website >>