Huisnummers logica

 

 

In deze barre tijden van Corona zocht ik een lichtvoetig onderwerp. En zie, ik stap de deur uit, loop nog maar een paar passen en zie dan op het Staringplein twee voordeuren met hetzelfde huisnummer 11. Je ziet in onze wijk niet anders, toegangen van twee en soms zelfs van drie deuren met hetzelfde huisnummer, maar waarom bleef mijn oog hier dan aan hangen? Dan zie ik de regenpijp die tussen die twee deuren in loopt, de plek waar normaal de erfscheiding tussen twee naburige panden ligt. Als je kijkt naar de ramen op 1-hoog klopt het dat het twee panden zijn en dan verwacht je een verschillend huisnummer.

Terwijl ik dit bericht aan het schrijven ben, zie ik dat er nog een afwijking is die aan mijn oog trok. De regenpijp staat niet precies in het midden. Ik weet het, het is maar een klein detail, maar voor de 1

liefhebber van het allergrootste belang.

 

 

Ik zoomde uit, ofwel deed een paar stappen achteruit – altijd een goed idee als je het niet meer weet. Je ziet duidelijker dat het twee gelijksoortige gebouwen zijn. Nog verder uitzoomen dus.

 

 

 

Nu zie je de clou. Het linkerpand is een hoekpand en begane grond was vroeger een winkelruimte, nu nog herkenbaar aan de grote winkelruit. Wat waren er trouwens vroeger veel winkels, hier alleen al drie naast elkaar. Links om de hoek in de Eerste Helmersstraat is de toegang naar begane grond èn de verdiepingen van de woningen van dit linker pand dat uitkijkt op het Staringplein,.

Terug naar de eerst genoemde twee voordeuren. De rechter nummer 11 is voor begane grond rechts, ook voormalige winkelruimte (op deze foto het middelste gebouw). De deur links van de waterafvoer geeft via een ongebruikelijke kronkel toegang naar de hoger gelegen etages van het rechterpand. Rechts van de waterpijp is het dus voor alle etages nummer 11.

De regenpijp omhoog volgend op de laatst weergegeven foto valt je blik op links een eenramige en rechts een tweeramige zolderkamer. Ook daar geen symmetrie, net als de regenpijp zich begane grond niet halverwege de twee voordeuren bevindt.

Je ziet dat op dit stukje van het plein drie bijna identieke panden naast elkaar staan. Maar ze zijn met de toegangsdeuren dus niet gelijk. Opgelucht dat ik het snapte nam ik deze belangwekkende kennis tot me. Ik laat het aan de nieuwsgierige lezer om langs het plein te lopen en met eigen ogen te zien of op de rechterhoek in de bocht met de Staringstraat door de architect ook zo’n creatieve oplossing met de voordeuren is uitgedacht. Met de oploop van nieuwsgierige stadsdorpers die nu natuurlijk aldaar gaat ontstaan, moet ik wel mijn verantwoordelijkheid nemen en dringend verzoeken om bij het kijken anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Wees snel voordat we opgehokt worden en niets meer uit eigen waarneming mogen zien dat buiten de route naar de supermarkt ligt.

Gijs Kalsbeek