Woonboten 1

Jacob van Lennepkanaal vanaf de brug in de Jan Pieter Heyestraat, richting Pieter Langendijkstraat

 

Aan de rand van ons Stadsdorp vinden we in het Jacob van Lennepkanaal een hele serie woonboten. Ik had ze eigenlijk nooit goed bekeken. Omdat ik daarover wilde schrijven en daar als houvast foto’s bij nodig had, toog ik op een koude winterochtend naar de kade. Door de wind was de gevoelstemperatuur – 20 graden Celsius en was er code geel afgekondigd. Om te fotograferen moet je je handschoenen natuurlijk uit doen. Onderstaande foto’s kon ik nemen voordat mijn vingers er af vielen. Gelukkig kon ik ze eenmaal weer thuis ontdooien en aan het toetsenbord zetten.

 

De eerste woonboot die ik zag, de donkerblauwe, leek me nogal doorsnee. Mooi groot raam voor uitzicht op het water zou je denken, maar binnen staat een bank met de rugleuning naar buiten gericht. Ze hebben wel een boven het water hangend terras met planten. Daarnaast ligt een grote lichtblauwe boot met over de hele lengte ramen met vitrages. Ook wel weer te begrijpen, anders kijkt iedereen bij je naar binnen. Met al dat glas valt de woonboot vast moeilijk te verwarmen in de winter. Aan de kade liggen onder dekzeilen twee plezierboten. Lekker als je die voor je eigen deur hebt geparkeerd. Een luxe die autobezitters niet altijd hebben.

 



De witte woonboot heeft ook een drijvende tuin en een voordeur die op het water uitkomt. Kan je zo in een plezierboot stappen. Het is opvallend hoeveel plezierbootjes, waar ik net overheen fotografeer, aan de kade liggen. De meeste zien er troosteloos uit, verscholen onder grauwe dekzeilen met plassen water er in, nog afgezien van de half gezonken en volgelopen oudjes die nooit meer bezoek krijgen.




Twee boten trokken extra aandacht. Ze zijn heel duidelijk gebouwd bovenop een stalen schuit die vroeger gevaren heeft, waarschijnlijk voor de vrachtvaart. Heel charmant vergeleken met de andere boten met een betonnen bodem. De tweede heeft behoorlijke afmetingen. Wat voor verhaal zou er achter die boten schuil gaan. Wie heeft de schuit gekocht en is er een woning op gaan timmeren?

 


Dukdalf

Mijn koude dag werd helemaal goed toen ik de ouderwetse (want met vier palen) dukdalf zag, met een beetje ijsaangroei aan de afgesleten poten. Hoe komt die hier nu terecht? Of is die blijven staan van heel vroeger toen de vrachtschepen aanmeerden aan de kade? Ik meende te weten dat zo’n ding een dukdalf heet en was helemaal trots toen ik op Google waar ik het toch maar even fact-checkte, mijn mening bevestigd zag.


Jacob van Lennepkanaal vanaf de brug aan het eind van de Pieter Langendijkstraat, richting Jan Pieter Heyestraat

Gijs Kalsbeek