Nog een brug over het Jacob van Lennepkanaal

Brug 145

Achter alles schuilt een verhaal, zelfs bij deze eenvoudige brug 145, aan het eind van de Pieter Langendijkstraat, over het Jacob van Lennepkanaal. Je bent er over voor je het merkt, niets valt er van op, alleen als je fietst vanaf de Kinkerstraat dan moet je in een bocht steil omhoog. Maar ook dan heb je geen aandacht voor de brug zelf. Gebouwd in de sobere vorm van de Amsterdamse Schoolstijl.

 

Ik vond toch leuke wetenswaardigheden over deze brug. De gemeente heeft onlangs het straatdek op de brug vernieuwd. Omdat ik op weg naar de boodschappen hier regelmatig langs kom, kon het proces volgen. Grote machines en vrachtwagens wisselden elkaar af. Wat een organisatie zit hier achter. Onderhoud netjes volgens schema, neem ik aan, voordat er problemen zijn, want ik herinner me niet dat de brug er slecht aan toe was. Tot slot stond een werkman met een zaag stoeptegels op maat te snijden. Zijn maat goot met een gieter water op het zaagblad om dat te koelen. De gieter zag er raar uit, tot ik begreep dat er een koord aan zat om hem in de gracht te laten zakken en te vullen met water. Waar je als gepensioneerde met tijd al niet bij stil staat.

 
 
Stoep met langs de rand op maat gezaagde tegels

 
Ook een nieuwe asfaltlaag

Grappig vond ik de lantaarnpalen van een oud design, zo anders dan de palen langs de gracht, die ook traditioneel van vorm zijn maar naar mijn weten nieuw gemaakt. En als je dan goed kijkt zie je dat de ene paal boven het wegdek zijn lichtbron heeft. De andere paal doet zijn licht schijnen boven het trottoir, wat vast niet de bedoeling is.

Ik besef nu dat in ons Stadsdorp alleen langs de kade en de Overtoom lantaarnpalen staan. Voor de rest hangt de straatverlichting aan een draad tussen gevelwanden.

 Lantaarnpaal schijnt boven het wegdek



Lantaarnpaal schijnt boven het trottoir

Tenslotte neem ik weer een duik in de geschiedenis. De brug werd in 1900 aangelegd als beweegbare brug. Over het kanaal moesten schepen met groente helemaal tot de groentenmarkt aan de Marnixstraat kunnen doorvaren. Later toen die markt verhuisde naar de Centrale Markthallen kwam de huidige vaste brug.

Beweegbare brug uit 1900



Nieuwe brug, kade nog zonder geparkeerde auto’s

In de buurt van de brug stond tot 1989 de Vincentiuskerk. Ans vertelde onlangs nog in de huiskamer op dinsdagmiddag over de buurt en over de kerk, hoe snel en drastisch het bezoekersaantal slonk. Nu huist de kerk in een bescheiden ruimte in het nieuwbouwcomplex op de plaats van de vroegere kerk.



Vincentiuskerk bij brug 145

 

Gijs Kalsbeek