Huiskamer 9 april Project Nepal

Lezing

 

Mijn zoon werkt als vrijwilligerswerk in Nepal voor de Maya Universe Academy, voor het 6de jaar op rij. Daar hebben ze een geweldig systeem voor gratis onderwijs opgezet voor de armste kinderen van de laagste kasten, die anders helemaal geen onderwijs zouden krijgen, of een zeer slecht onderwijs (in het staatsonderwijs haalt slechts 15% van de jongeren de examens en privé onderwijs is voor de laagste kasten niet te betalen (http://mayauniverseacademy.org/ )).
De Maya schooltjes geven gratis onderwijs, in ruil voor 2 dagen werk per maand van hun ouders. Ze werken voor de schooltjes, om klaslokalen te helpen bouwen, in de moestuin te werken of om te helpen in de keuken en bij de dieren.
De Maya scholen zijn dus diep in de gemeenschap gevestigd en zijn gegroeid van 15 studenten in een tent 7 jaar geleden, tot ongeveer 450 studenten in 4 verschillende scholen in verschillende regio's. De scholen vervullen een grote behoefte.

Maya probeert zelfvoorzienend te zijn door middel van het kippenproject en het EdEx-project (je over de projecten lezen op een van de websites), met hun eigen moestuin en dieren en gedoneerde zonnepanelen, maar vooralsnog zijn ze ook afhankelijk van donaties en vrijwilligers van over de hele wereld die gedurende langere perioden komen lesgeven.

In de loop der jaren heeft de Maya-school behalve boerenkinderen uit de omgeving, ook 80 kinderen zonder ouders aanvaard, zoals na de grote aardbeving van 2015, waar veel kinderen uit een regio hun huis en familie verloren. Ze accepteren ook kinderen uit de eigen regio die geen ouders hebben, of ouders hebben die niet voor hen kunnen zorgen, vanwege handicaps, of als ze in de gevangenis zitten of als ze bijvoorbeeld vaak dronken zijn. En in Nepal zijn kinderen niet altijd veilig, want soms worden ze verkocht in moderne slavernij om het land te bewerken bijvoorbeeld of om in de prostitutie te werken. Of ze worden verkocht omdat de hele familie hongerlijdt en er niet genoeg is.

De Maya school is in principe geen weeshuis maar indien gevraagd vangen ze dus wel kinderen op. Ze geven onderdak, eten, liefde en onderwijs en ze probeert kinderen op te voeden die trots op zichzelf kunnen zijn, mededogen hebben met anderen en het zelfvertrouwen krijgen om een beroep en een baan te vinden.

Manjil Rana, de jonge Nepalese student die de eerste Maya School 7 jaar geleden startte na zijn studie in de VS, was vorige maand hier in Nederland. Er was een grote bijeenkomst in de oude school van mjn zoon Bas waar Manjil en andere Maya's een toespraak hielden.
Bas maakte ook een speech op video (omdat hij zich op dit moment in Nepal bevindt) voor deze bijeenkomst om de Maya-sponsoring te promoten.
Soms moeten ze echt worstelen om de 80 kinderen te voeden die op de school wonen.
Om hen te helpen, laat ik deze video van Bas aan jullie zien. En maak je geen zorgen, hij duurt slechts 6 minuten en je wordt er heel blij van!

 

Monique de Nijs

Stadsdorp Huiskamer, elke dinsdagmiddag, inloop 13.00, programma 13.30-15.30 uur

in het gebouwtje op 't Cremerplein, no 27a