Omdat toen niet iedereen er bij kon zijn en ik ook veel nieuwe invalhoeken heb, komt er nu een aangepaste herhaling. We lopen de geschiedenis na van de Oerknal, waarbij ruim 14 miljard jaar geleden ruimte en tijd ontstonden, tot heden. We komen langs de vorming van sterren als onze zon, het ontstaan van leven op aarde, het uitsterven van de dinosauriërs, en de voortdurend expanderende grote rijken van de laatste vierduizend jaar, van Akkadiërs in Mesopotamië tot en met de Europese koloniale machten. Tot slot kijken we met een nieuwe blik naar onze huidige tijd en de toekomst en schuwen daarbij ook de miljarden jaren niet.
In het verloop van de geschiedenis neemt de complexiteit toe, een ster is complexer dan een wolk waterstof en de hersenen van een mens zijn complexer dan die van apen. In de grotendeels lege ruimte van het heelal vindt die toename echter maar op zeer beperkte locaties plaats en alleen onder speciale omstandigheden. En complexiteit kan ook verloren gaan. Wat ook duidelijk is als je op deze grote schaal kijkt: alles verandert voortdurend, maar vaak zo traag dat het in een mensenleven niet zichtbaar is. Geschiedenis in het Groot kijkt niet op van processen die over duizenden, miljoenen of zelfs miljarden jaren verlopen.
Dinsdagmiddag 12, 19 en 26 februari, ben je welkom in de huiskamer in het buurthuis op het Cremerplein, 13.00 uur inloop en 13.30 start lezing.
Gijs Kalsbeek