In juni 2004 begon de min of meer persoonlijke strijd tussen de Houthi clan en de President zich te ontwikkelen tot een regionaal conflict. De bewoners van Sa’ada voelden zich economisch achtergesteld en na de moord op hun sheik door de regering kwamen zij in opstand. Aanvallen op politie- en legerposten. Dit beantwoord met bombardementen. De regering beschuldigde de Houthi’s van het willen instellen van de sharia in Jemen, daarbij geholpen door Iran. Het conflict escaleerde, waarbij de Houthi’s succesvoller waren in hun strijd tegen de President. Daarmee trokken de strijders veel werkloze jongeren aan. De Arabische lente culmineerde in de afzetting van Ali Abdallah Saleh en de officiele benoeming van Abdullah Mansur Hadi uit het zuiden als President. Uit rancune sloot Saleh met zijn leger zich aan bij de Houthi’s. Dit leidde in 2012 weer tot steun van Saoedi Arabie aan Hadi en bombardementen gingen stelselmatig plaats vinden.
Profiterend van het machtsvacuum wisten in 2008 Al Qaida en later ISIS zich te vestigen in het zuidoosten van Jemen. Er werden kampen opgericht om internationale terroristen op te leiden. Interventie van USA en UK met drone aanvallen op deze kampen. Daarbij ook veel burgerslachtoffers.
Met een mengelmoes van conflicten tussen noord en zuid Jemen, Houthi versus regering, Saoedi Arabie – Iran en USA en UK versus Al Qaida en ISIS is de burgerbevolking het grote slachtoffer. De toch al fragiele toestand van Jemen met een enorme bevolkingsgroei die het land absoluut niet kan dragen, maakt dat de blokkades van de havens voor voedsel en medicijnen miljoenen mensen van honger zullen omkomen.
Han Blom
Hij verteld ons de volgende keer (13 nov) over zijn werk in Jemen. We kijken er naar uit.