Verslag lezing Gijs 20 februari “Geloof en wetenschap deel 1 ”

We zaten hard mee te denken dus we waren er.

Gijs behandelde vandaag de geschiedenis van de wetenschap. Van Mesopotamië en andere vroege beschavingen naar de Griekse filosofen, waar hij lang bij stil bleef staan. Wat een mannetjesputters waren dat! En wat staan wij nog steeds enorm onder hun invloed. Of het nu gaat om de euclidische meetkunde die we op school moesten bestuderen, benadering van de werkelijkheid, het bediscussiëren daarvan of ons lot dat richting kreeg via hun cultuur.

Na de middeleeuwen dienden andere grote denkers zich aan. Niet dat er geen denkers ten tijde van de middeleeuwen waren, natuurlijk wel, maar dat waren geen revolutionaire vernieuwers.

Wetenschappelijke vernieuwing kwam in de 16e en 17e eeuw. Gijs nam ons mee langs de galerij van grootheden uit die tijd. In het kort passeerden Copernicus, Galilei, Descartes en Newton. Daarna kwamen Darwin uit de 19e eeuw en Einstein uit de 20e aan de beurt, om tenslotte uit te komen bij enkele vraagstukken uit de wetenschapsfilosofie, waaronder de inhoud van het begrip wetenschap, dat in de verhandeling van Gijs natuurwetenschap betreft.

In deel 2 bespreekt hij de geschiedenis van geloof, gaat dan vooral in op het christelijke geloof, met een uitstap naar de Islam.

In deel 3 betreft “geloof en wetenschap in deze tijd”. Spannend wat Gijs daarover gaat vertellen.

Het was heel boeiend getuige het feit dat de tijd omvloog. Maar ik geloof dat ik dit geen feit mag noemen. Toch?

Annemiek