Renate legt uit
Ik geef in dit stuk zo goed als ik kan opheldering over de situatie van de CultAc. Ik beschrijf wat er gaande is rond de CultAc en leg uit wat zich aftekent als toekomstige werkwijze.
1. De situatie van de CultAc
Achtergrond: Begin september 2022 heeft de bestaande CultAc-groep na 5 jaar het roer overgedragen. Fenny, Tineke en Karel waren toe aan opvolging. Ze hadden - ieder met veel inzet en een eigen profiel - geholpen het culturele leven in de toren op te starten en door de moeilijke wateren van de coronacrisis te sturen. Denk aan de geweldige interviews van bewoners! Denk aan de filmavonden! Denk aan de concerten in de buitenlucht, die Karel op creatieve wijze wist te organiseren en waarmee hij de beperkingen van corona een loer draaide. Ik - Renate - had me in begin van het jaar 2021 aangesloten bij deze groep - met ideeën over hoe we het culturele samenleven na corona opnieuw kunnen laten opbloeien. Maar: corona sloeg weer toe en de rek was er uit. Inmiddels klinkt, net zoals in de meeste commissies en werkgroepen, een luide roep om nieuwe impulsen, door nieuwe mensen, met een nieuwe aanpak. We zochten opvolgers voor de organisatie van culturele activiteiten.
Onze oproep voor opvolgers werd door twee medebewoners gehonoreerd! Er bleef er één over.Toen hij instapte, besloot ik, als vaandeldrager van het “Instituut CultAc” met hem door te gaan. Voor de oude garde betekende dat, dat zij zich konden ontspannen en andere uitdagingen kunnen aangaan. Daarbij geldt: ze zijn en blijven beschermengelen van de CultAc, als klankbord en meedenkers.
Wij, de nieuwe CultAc-garde hadden inspirerende gesprekken hoe verder, maar helaas moest mijn nieuwe compagnon zich om persoonlijke redenen weer terugtrekken. Nu was IK opeens de CultAc. Helemaal in mijn eentje. Gelukkig meldde zich meteen een groep bewoners, die het vaandel van de filmavonden wilden overnemen. Zo opstond de “filmclub” (Ada H, Johan D en Anne S) die zich nu bezighoudt met de programmering van de woensdagavond. De filmclub is dus onderdeel van de CultAc, maar treedt op als een eigen, zelfstandig project. Geweldig, ze hebben een werkwijze bedacht hoe ze daaraan invulling willen geven. Ik denk, dat ik het goed zeg, als ze hierin zo breed mogelijk en zo open mogelijk met de wensen van de bewoners willen omgaan. Als je meer wilt weten, wensen of inspiraties hebt- of als je er deel van wilt uitmaken, dan kan je terecht bij Ada H.
2. De situatie nu
Begin oktober heeft de oplettende medebewoner op elk etage en beneden op het bord “mededelingen/activiteiten" een oproep kunnen vinden met de vraag of we en hoe we de feestdagen in de toren vorm kunnen geven. De CultAc - met name Renate Schmitz, ik dus - was hier de initiatiefnemer. Het idee wat inhoud en werkvorm betreft was ontstaan in gesprekken met de oude CultAc in augustus en met de “tussencultac” in september.
Het idee is de CultAc op te vatten als een motor voor culturele initiatieven in de toren. Dit door een platform te bieden waarop zich eigenaren van ideeën kunnen vinden. De CultAc als een aanspreekpunt voor ideeën en plannen die ons culturele leven in de toren verrijken en de bewoners met elkaar verbinden. De CultAc staat daarbij open voor een brede betekenis van “cultureel”: alles wat helpt om elkaar nog beter te leren kennen, om elkaar met nieuwsgierigheid en respect te bejegenen en samen “leuke” dingen te doen.
Of een event aan deze maatstaven voldoet en tot stand komt hangt af van de instemming die het voorstel in de toren ontmoet. Het idee wordt via de nieuwsbrief, de website en desgewenst als uitnodiging in de eigen brievenbus gepubliceerd. De bewoners wordt gevraagd zich achter deze ideeën te scharen: door deel te nemen en/of mee te helpen het tot stand te brengen. Vind een idee geen respons, dan gaat het plan niet door. Melden zich enthousiaste mede-trekkers, jippie, dan helpt de CultAc zeker de eigenaren van het idee om dit varkentje te wassen. Doel is te voorkomen dat er aan dode paarden wordt getrokken en er al te veel stuurlui aan de wal staan.
3. Hoe het verder gaat
Projectmatig werken houdt in, dat er grensoverschrijdend wordt gedacht. De CultAc handelt niet op zichzelf, maar binnen de TorCom. Wij delen de doelstelling dat het leven in de torenkamer verantwoordelijk vorm wordt gegeven. In CultAc met de nadruk op cultuur in brede zin. Met de SolCom delen we de doelstelling van het bevorderen van “prettig samenleven”. Dit leidt tot samenwerking. Als CultAc vaandeldrager zie ik mijn rol vooral om initiatieven rond het samenleven mogelijk te maken. De keuze wat en hoe, die ligt bij de bewoners. Als vertegenwoordiger van de CultAc ga ik met iedereen in zee die helpt dit doel te bereiken. En ik kijk uit naar het moment waarop ik WIJ kan zeggen omdat zich gelijkgezinden hebben aangesloten om mee te doen! Laten we ruimte creëren voor nog meer vreugde, inspiratie, levendigheid en lachen in de toren!
Als pilot en voorbeeld van de “nieuwe manier van werken” is er de uitnodiging voor de projecten rond de feestdagen. Hij komt in de bus, op de website en in de nieuwsbrief.
Zie deze link: feestmaand-menu