Thuismuseum
Cultuurhuizen en musea zijn plots helemaal leeg. Dit doet ons als cultuurliefhebbers enorm veel pijn, maar de culturele instellingen nog meer. Daarom moesten wij wel iets doen en brengen we het museum bij jou (thuis).
Het Rijksmuseum van Oudheden is momenteel gesloten vanwege de overheidsmaatregelen met betrekking tot het coronavirus. Maar online is het museum altijd open! We hebben onze leukste en interessantste online informatie voor u op een rijtje gezet.
Ans gaf "Het Stay at Home Museum" door. Co-curator Borchert gidst jou persoonlijk langs de meesterwerken van Van Eijck. In je eigen woonkamer sta je oog in oog met “Het Lam Gods”, “Portret van een man met blauwe kaproen” en andere verbluffende hoogtepunten in de geschiedenis van de schilderkunst. Het “Stay At Home Museum” brengt ook Bruegel, Rubens en andere Vlaamse meesters van wereldformaat bij jou thuis. Elke week klopt een andere kunstexpert aan je deur voor een persoonlijke rondleiding.
Elke dag geeft het Stedelijk om 16.00 uur een minidocumentaire over verschillende exposities.
Nora gaf een link door naar het Allard Pierson Museum. Zij zijn weliswaar ook gesloten, maar ze hebben (een deel van) hun collectie on-line staan en er staat een link op hun website naar blogs met interessante verhalen.
Thuiskunst
Door docent en kunsthistoricus Max Put. "Nu ik een groot deel van de dag binnenshuis doorbreng, heb ik tijd om af en toe rustig te gaan zitten en om me heen te kijken. Dan zie ik - helaas of gelukkig - geen schilderijen van Rembrandt, Caravaggio of zelfs ‘maar’ Breitner, maar kunstwerken die voor mij persoonlijk betekenis hebben. Hierover zou ik van alles kunnen vertellen en dit wil ik de komende tijd gaan doen: iets schrijven over kunst bij mij thuis, in een serie die ik ‘Thuiskunst’ heb gedoopt."
Google Arts & Culture - het kunstproject van Google - werkt samen met musea wereldwijd. Zo kan je zelfs vanuit de luie zetel expo’s en kunstwerken bewonderen. Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Google stelde zelf een top tien samen van musea die een online visite waard zijn.
Guggenheim Museum, New York Dankzij Google kan je bij wijze van spreken de bekende draaitrap van het Guggenheim ‘opwandelen’, zonder je huis te verlaten. Verder kan je kunstwerken ontdekken uit de stroming van het impressionisme, post-impressionisme en moderne en hedendaagse kunst.
Musée d’Orsay, Paris Wat denk je van een virtuele wandeling doorheen het Musée d’Orsay? Hier hangen populaire werken van een heleboel Franse kunstenaars die leefden tussen 1848 en 1914. Denk maar aan Monet, Cézanne en Gauguin, om er maar enkele te noemen.
Rijksmuseum, Amsterdam In het Rijksmuseum van Amsterdam kan je je vergapen aan meer dan 8.000 kunstwerken. De nadruk ligt er op de Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw, met schilderijen van Johannes Vermeer en Rembrandt.
Het J. Paul Getty Museum, Los Angeles Jaarlijks krijgt het J. Paul Getty Museum zo’n 1,3 miljoen bezoekers over de vloer en daarmee is het een van de meest bezochte musea van de Verenigde Staten. De collectie bestaat uit voorwerpen uit de 8e tot en met de 21e eeuw, van tekeningen tot schilderwerken, manuscripten, sculpturen en foto’s.
MASP, São Paulo Om het Museu de Arte de Sao Paulo (afgekort MASP) te ontwerpen, werd beroep gedaan op architecte Lina Bo Bardi. Alleen het gebouw an sich is al een kunstwerk: het lijkt net een grote box van glas en beton die meters boven de grond zweeft, ‘hangend’ aan vier gigantische rode poten.
Museo Nacional de Antropología, Mexico City Het museum is volledig gewijd aan de pre-Spaanse geschiedenis van het land. Het bestaat uit maar liefst 23 zalen, waar je verschillende archeologische topstukken vindt zoals de Azteekse kalendersteen.
Ook via deze link kun je virtueel musea bezoeken. https://www.dailyartmagazine.com/the-best-of-the-best-museums-to-visit-virtually-on-lockdown-constantly-updated/
of via https://www.iamsterdam.com/nl/zien-en-doen/musea-en-galeries/beste-musea/virtueel-museumbezoek
De keukenhof is dan wel geen 'binnenmuseum', maar wel een buitenmuseum.
Online naar de Keukenhof
Er echt op uit gaan kan niet in deze tijd, maar online naar de Keukenhof of naar een museum kan prima.
Naar de Keukenhof, klik hier
Deel 2 van omroep Max door de Keukenhof, klik hier