Mike Hermsen, gebiedsmakelaar en Alida Withoos-kenner

 

Ons gesprek begon op die dag op een terrasje in de zon, het vervolg was een paar dagen later in een caféetje; het weer was omgeslagen. Op het terras was de eerste vraag aan Mike wat hij het leukste vindt van zijn werk als gebiedsmakelaar: ‘Als ik mensen tevreden en blij kan maken! Dat vind ik echt het leukste’. Daarna kwam Fred, de vrijwillige chauffeur van HeenenWeer, erbij zitten en werd het een driegesprek.


Op deze foto helpt Mike een Canta van HeenenWeer bij het manoeuvreren langs de onwillige paaltjes op de Zeedijk. Lees hier het verslag van de Canta-rit.

Makelen

Het vervolg kwam enige dagen later met de voor de hand liggende vraag wat je zoal doet als gebiedsmakelaar. Mike: ‘Je brengt partijen bij elkaar als er zaken in de buurt spelen die daar baat bij hebben, dat is het ‘makelen’. Uiteraard zijn dat in de praktijk vaak burgers en/of ondernemers versus de gemeente, maar er kunnen ook andere partijen bij betrokken worden, denk dan aan bijvoorbeeld een woningbouwvereniging, de politie, het buurtteam’.

‘De dingen die in de buurt spelen, dat kan bijvoorbeeld een kleine burenruzie zijn, een plantenbak die in de weg staat, een verbouwing in de buurt die overlast geeft, tot het - al jaren veelbesproken - 's nachts slaan van de klokken van de Westerkerk.’ Mike heeft dit laatste dossier flink doorgespit: de protesten zijn al in 1987 begonnen en ze keren steeds terug omdat mensen er niet van kunnen slapen. Maar ook omdat de klagers hopen de Gemeente Amsterdam zo ver te krijgen dat ze de regels verandert en de klok 's nachts de mond gaat snoeren. Juist nu de toren in de steigers staat en de klokken ’s nachts stil zijn, laait de discussie weer op, want natuurlijk zijn er ook mensen die er juist aan gehecht zijn dat de klokken van de Wester al eeuwen ’s nachts wél slaan.


Van architectuurgeschiedenis naar gebiedsmakelaar

Hoe word je gebiedsmakelaar? Bij Mike ging dat als volgt: na in het oosten van het land in een klein plaatsje het gymnasium te hebben doorlopen, ging hij kunst en architectuurgeschiedenis studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Zijn focus tijdens de studie aan de UvA werd de 17e eeuw en dan met name 17e-eeuwse tekeningen. Mike ging zo vaak mogelijk - het was coronatijd - naar musea en wat hem enorm aansprak was, dat je tekeningen vast kunt pakken, ‘je mag ze in je handen houden’!

Zijn master gaat over de 17e-eeuwse Amsterdamse kunstenaar Alida Withoos, Mike heeft daar op mijn verzoek een kort stukje over geschreven voor ons, dat vind je hier op onze website.

Tussendoor vertelde hij ook nog even over de fascinerende rol die vrouwen in die tijd hadden, niet alleen bestierden ze het huishouden, maar doordat zij degenen waren die, naast de inrichting van het huis, ook verantwoordelijk waren voor het aankopen van kunst, kregen ze een officiële betaalde rol bij de gemeente. Als er inboedels (kunst hoorde ook bij de inboedel) gewaardeerd moesten worden, werden deze vrouwen erbij geroepen om hun schatting te geven.

Met de keuze van deze studie was een baan in een museum uiteraard zijn droom, maar gedurende zijn studie en de stages die hij doorliep, werd hem duidelijk dat daar maar heel weinig kansen lagen. 

Terwijl hij met zijn master bezig was viel zijn oog op een advertentie voor een breed traineeship van de gemeente Amsterdam. Dat zag er interessant uit, vooral omdat je er heel veel kanten mee uit kunt. Hij solliciteerde, misschien wel meer om de ervaring van het solliciteren dan met het idee dat hier zijn toekomst zou liggen. Maar... Mike overleefde alle vijf rondes, hij werd aangenomen en hij pakte de kans! Het was toen wel zaak om zijn master snel af te ronden, zodat hij binnen een paar maanden met het traineeship kon beginnen. Mike: ‘Ik ben begonnen bij het team waar ik nu ook werk, toen hielp ik alle andere gebiedsmakelaars (van de Wallen tot de Jordaan). Daarna heb ik een project begeleid bij de GGD, bedoeld om het aantal nieuwe hiv infecties in de stad naar nul te brengen, onder andere door het geven van voorlichting, stigmabestrijding en het verspreiden van zelftesten.

Daarna leek me een project bij de sector afval interessant, maar op dat moment kwam ook de vacature open van mijn huidige baan. Daar heb ik op gesolliciteerd en sinds ongeveer een jaar geleden ben ik hier in de buurt gebiedsmakelaar’.


Altijd in de buurt te vinden

In de dagelijkse praktijk is Mike dus altijd in de buurt te vinden, zijn buurt beslaat overigens ook het gebied van ons buurdorp Gracht en Straatjes. 

Bij problemen in de buurt, maar ook als je een leuk idee hebt voor de buurt of je wilt iets organiseren, neem dan contact met Mike op!

Email mike.hermsen@amsterdam.nl telefoon 06- 38163765