De leesclub van de Literaire Reisboekwinkel Evenaar heeft met plezier het boek “De belofte “ van de Zuid-Afrikaanse schrijver Damon Galgut gelezen. Galgut won met het boek de Bookerprize 2021.

 

Damon Galgut: De belofte

Oorspronkelijke Engelse titel: The promise

 


De witte familie Swart woont op een boerderij bij Pretoria. Het is eind jaren tachtig, het zou nog even duren voor de Apartheid wordt afgeschaft. Wanneer de moeder van het gezin overlijdt, dwingt ze bij haar man de belofte af dat hij hun zwarte huishoudster Salomé het huis waarin ze woont zal schenken. De jongste dochter Amor luistert het gesprek af en zal haar vader, haar zus Astrid en haar broer Anton gedurende de decennia die volgen aan die belofte blijven herinneren; maar niemand is vooralsnog geneigd ernaar te handelen.

De belofte is opgebouwd uit vier delen waartussen ongeveer tien jaren liggen. In elk deel sterft een familielid. Het is een tragisch verhaal. De familieleden gaan ten onder aan hun isolement en aan hun onvermogen om elkaar en de wereld om hen heen te volgen. Het middelste kind Astrid vlucht in huwelijken en overspel. De oudste broer Anton is getraumatiseerd door een door hem gepleegde misdaad als dienstplichtig soldaat. De jongste zus Amor vermijdt haar familie door ver weg te wonen. De drie kinderen gaan hun eigen zware weg maar de familieband verdwijnt nooit.

De ontwikkeling van de omstandigheden in Zuid-Afrika zijn steeds aanwezig. De vier delen, Ma, Pa, Astrid en Anton, vallen samen met verschillende politieke gebeurtenissen, respectievelijk: de township-rellen in 1984, een toespraak van Mandela voor het rugbyteam dat het land leek te verenigen, de inauguratie van president Mbeki en het aftreden van president Zuma.

Naast de familiescènes en de belevenissen van de drie kinderen afzonderlijk zijn er ook verhalen over de personages die kleinere rollen hebben in het verhaal. De schrijver verplaatst zich moeiteloos en snel in alle personages, rijk of arm, wit of zwart, man of vrouw. Deze verhalen geven de lezer een compleet beeld van de ontwikkelingen in Zuid Afrika.

Een overheersend gevoel van onveiligheid is in verschillende kleine en grote gebeurtenissen aanwezig.  

 

De leden van de Leesclub Evenaar zijn zeer positief over het boek. Er is waardering voor de schrijfstijl en de luchtige manier waarop de schrijver een tragisch en compleet verhaal vertelt. De schrijver maakt gebruik van prachtige beeldspraken. Over de vraag waarom alle personages, maar de drie kinderen in het bijzonder zich zo tragisch ontwikkelen is uitvoerig gesproken.

 

Namens de Leesclub Evenaar,

Janine van Leeuwen