De inspiratiebijeenkomst kenniskring Zorg en Wonen van Netwerk Amsterdamse stadsdorpenvan 11 februari 2022 wekte veel belangstelling. Deelnemers ontdekten openingen voor samenwerking met andere stadsdorpen. Helaas was, in deze digitale bijeenkomst (Corona), de tijd tekort om alle initiatieven goed uit te diepen. Hieronder een overzicht van de initiatieven.
In april organiseren ze een langere vervolgbijeenkomst. Dan hopelijk in de Tweede Uitleg (Nieuwe Looiersstraat 29). Zij zullen deze bijeenkomst tijdig aankondigen. Je kunt je hiervoor nu al opgeven voor door je aan te melden via deze link.
Enkele initiatieven en onderzoeken
Woonzorgcirkels
Marjan Stomph (Stadsdorp Rivierenbuurt) en Gerard van der Wel (Stadsdorp Centrum-Oost) laten zich insprireren door een recent initiatief van Rochdale "een wooncirkel in een gewone buurt" en de "Ouderenhub" die Rotterdam ontwikkelde.
Zij denken dat Woonzorgcirkels een prima oplossing bieden voor de behoefte aan levensloopbestendige huisvesting met zorg in de nabije omgeving.
Wij willen onderzoeken of een idee als de wooncirkel of ouderenhub in bestaande wijken voor alle ouderen soelaas kan bieden. Wij zoeken daarvoor mede-onderzoekers in diverse Stadsdorpen.
Integrale aanpak woonsituatie
Marcella Blok (Stadsdorp Vondel-Helmers) zoekt draagvlak voor een integrale aanpak van de woonsituatie in de buurt. Daarvoor is een goed samenspel van het stadsdorp nodig met alle betrokken partijen, inclusief gemeente, woningcorporaties, particuliere investeerders en projectontwikkelaars zodat er een leefbare buurt ontstaat. In de buurt is een onderzoek gedaan naar de zorgen en wensen. HDit onderzoek heeft geleid tot een rapport met een aantal conclusies en aanbevelingen. In de kern wil het stadsdorp draagvlak verkrijgen voor planvorming vanuit de buurt, die zowel op huisvesting als de relatie met zorg betrekking moet hebben. Om dat van de grond te krijgen organiseert het stadsdorp een strategische conferentie met alle betrokken partners in de komende zomer. Gemengde groepen gaan dan met elkaar in discussie over een integrale aanpak van de problemen uit het rapport.
Verschillende stadsdorpen hebben belangstelling om hieraan mee te werken. Het streefbeeld heeft een nauwe relatie met het initiatief over wooncirkels.
Zorg dat het buurtteam je kent
De kenniskring denkt dat het belangrijk is te zorgen dat het Buurtteam bekend is met je stadsdorp en weet waar het stadsdorp voor staat. Ook belangrijk is duidelijkheid over hetgeen het Buurtteam in de wijk doet. Op dit moment zijn veel Buurtteams na een jaar nog in de opstartfase, waarin de belangrijkste vraagstukken de voorrang krijgen, zoals schulden, GGZ, veiligheid etc. De bedoeling is dat die samenwerking wel tot stand komt.
APK keuring eigen woning
Daan van den Briel (Stadsdorp Wetering+) coördineert het project APK keuring van de eigen woning binnen zijn stadsdorp. Zoals we allemaal weten is helemaal niet vanzelfsprekend om binnen het centrum van Amsterdam (maar “buiten de ring” is het zeker ook niet gemakkelijk) te verhuizen naar een andere woning die geschikt is om daar langdurig en tot op hoge leeftijd goed en comfortabel te blijven wonen. Veel woningen in onze buurten hebben minder gemakkelijke trappen en niet altijd even toegankelijke ruimtes.
Stadsdorp Wetering+ heeft een afspraak kunnen maken met de Gemeente Amsterdam in het kader van “langer gezond thuis wonen”. Daarmee kregen zij een kleine subsidie om bewoners een onderzoek binnen hun woning te laten doen door een ergotherapeut, eventueel aangevuld door een advies van een wooncomfort deskundige.
Voor dit onderzoek en eventuele aanpassingen ontvang je € 50 subsidie. Het maakt niet uit of je de woning huurt of dat je eigenaar bent. Vooralsnog is deze subsidie beschikbaar voor bewoners van stadsdorpen in Stadsdeel Centrum en Zuid. Het Stadsdeel overweegt aanvullende subsidie ter beschikking te stellen, want het budget raakt langzamerhand uitgeput.
Van stadsdorpsgenoten die van deze mogelijkheid in 2021 gebruik hebben gemaakt, zijn enthousiaste reacties ontvangen: "nuttige adviezen,", en "snel en gemakkelijk aan te brengen".
Tussentreden
Een tussentrede wordt op een deel van de traptrede geplaatst. Zo wordt het voor mensen met loopproblemen makkelijker de trap te gebruiken, omdat de staphoogte wordt gehalveerd. Deze voorziening is getoetst in portiekwoningen met gemeenschappelijke trappenhuizen. Aanleiding van de proef was de toename van het aantal ouderenin diverse wijken van Amsterdam, waaronder de Rivierenbuurt en De Pijp.
De uitkomst van de proef.
De uitkomst laat zien dat gebruikers baat kunnen hebben bij de tussentreden. Zij kunnen hun huis weer in en uit. Medegebruikers van de trap wennen snel aan de extra treden op de trap en hebben er geen hinder van. De uitkomsten zijn gepresenteerd aan de gemeente en de brandweer. De brandweer vindt de treden een extra vluchtmogelijkheid geven aan mensen met loopproblemen. De proef is uitgevoerd door Stadsdorp Rivierenbuurt
Meer informatie staat hier.
Hulp voor digistarters
Gerrit de Jager (Stadsdorp Wetering+) heeft de indruk dat er nog veel (oudere) buurtbewoners zijn die geen digitale communicatiemiddelen tot hun beschikking hebben: geen slimme telefoon, tablet of computer. In de afgelopen tijd konden zij zich nog wel redden. Maar dat lukt steeds minder. Veel informatie is uitsluitend te vinden op het internet. Zij hebben een steuntje in de rug nodig. Gerrit de Jager wil onderzoeken wat precies de behoeftes zijn. Hij kan daarbij zeker hulp gebruiken.
PGO kiezen en leren gebruiken - digitaal wijzer worden
Een PGO (Persoonlijke Gezondheidsomgeving) is een app op je telefoon of je computer waarmee je inzage krijgt op al je medische gegevens. Dat niet alleen, je kunt ze ook delen met anderen en zelf gegevens invoeren. Door te klikken op de afbeelding hiernaast krijg je een video te zien met een korte uitleg.
Een nieuw gevormd PGO-team wil ouderen helpen met al die digitale zaken om te gaan. In samenwerking met SIGRA (de koepel van zorgverlenende instellingen in Amsterdam e.o.) wordt nu gewerkt aan de ontwikkeling van een pilot om PGO's te kiezen en te leren gebruiken. In het voortraject gaan we eerst verkennen welke wensen zorggebruikers hebben ten aanzien van hun zorgomgeving. Dus antwoorden op de verzuchting "het zou mooi zijn als in de contact met de specialist ...." In de komende maanden zullen we stadsdorpsgenoten uitnodigen om mee te werken aan deze verkenning.
Buurtvervoer: HeenenWeer
Atie Engel (Stadsdorp de Pijp) heeft aande wieg gestaan van de "HeenenWeer". Het idee is ontstaan in een brainstorm van Stadsdorp De Pijp over wensen voor Zorg en Wonen in de toekomst. Hij is bestemd voor bewoners van de Pijp en de Rivierenbuurt die geen korte afstand alleen kunnen lopen. Met de drie groene elektrische autootjes van de HeenenWeer kun je voor 1 euro een rit maken binnen de grenzen van het gebied. Inmiddels bestaat de HeenenWeer in De Pijp/ Rivierenbuurt in mei al 5 jaar! Binnenkort start HeenenWeer ook in het Centrum, maar vrijwilligers worden nog wel gezocht. Informatie vind je hier.