OVER EEN INTERACTIEVE, LITERAIR-HISTORISCHE OMZWERVING DIE BIJNA EEN BOOTTOCHT WERD.

 


Vrijdagmorgen 18 september 2020 staat een kleine afvaardiging van StadsdorpBuurt7 te popelen van ongeduld om vaart te zetten achter de beloofde zwerftocht door onze Westelijke Eilanden.

Vergeet niet dat reeds in 1671 Antonides van der Goes in zijn werk De Ystroom deze eilandengroep uitgebreid bezingt.

We worden hartelijk ontvangen door Café Nieuw-Amsterdam in de Haarlemmerstraat waar op het binnenplein Ans losbarst over de rijke en zwarte geschiedenis van de West-Indische Compagnie. Via Russell Shorto en Geert Mak springen we snel over naar Pierre Cuypers wiens Posthoornkerk in de Haarlemmerstraat de opvolger is van een schuilkerk aan de Prinsengracht. Een posthoorn boven de deur leidt de gelovigen naar binnen.

Op naar de Eenhoornsluis met de Huddesteen. Dan naar de Reus van Bickerseiland en het gedicht van activist Jan Witte. Zijn naam wordt nu geëerd in de vorm van een bijna-officieel stratenbord. Uit de mond van Marijke, maar ook uit die van andere groepsgenoten, vernemen we kostelijke anekdotes over deze kleurrijke figuur.

Ineens staan we in het botenhuis waarvandaan is te zien hoe Anneke met het publiek in haar boot dreigt weg te varen, ware het niet dat Janneke onverbiddelijk de kapers tot de orde roept en hen herinnert aan de Voorleeslunch waar het allemaal om begonnen is.

Die blijkt bij nader inzien een onverwachte blik te werpen op de jeugdliteratuur. Er wordt aandachtig geluisterd naar de voordracht aan het “Poolkleed”. Tenslotte roepen de treffende passages uit Zondagsgeld een voorbije wereld op.


   
twee portretten van vader Andries en zoon Gerard Andreisz Bicker
beide door Van der Helst geschilderd.


Met dank aan de backstage van StadsdorpBuurt7 die onvermoeibaar op de achtergrond steeds aanwezig is geweest. Tevens een woord van dank aan Amsterdam Museum en het Rijks voor hun haarscherpe foto’s van de indrukwekkende Bickers.

Verslag: Ans Ferwerda