Wij gingen weer op stap! Naar het Huis met de Hoofden, Keizersgracht 123, naar de Ambassade van de Vrije Geest.

De Ambassade van de Vrije Geest is een museale bibliotheek en een platforum voor het vrije denken, geinspireerd op het gedachtegoed van de Bibliotheca Philosofica Hermetica. We hoorden hoe uitnodigend Amsterdam in vroegere tijden al was, toen andere landen bepaalde boekuitgaven niet toestonden. Je kon niet alles publiceren, maar wel heel veel.

Dit prachtige gebouw werd gebouwd door Hendrick de Keizer en in 1622 gekocht door familie De Geer, een rijke koopman. Dat hij koopman was kun je nog steeds zien aan een van de hoofden naast de deur, die van Mercurius, de god van de handel. De Geer stond ook open voor nieuwe ideeen en dit laat het andere hoofd naast de deur zien: Minverva, de god van de wijsheid.

Amsterdam stond in de zeventiende eeuw bekend om zijn tolerantie en vrijheid van meningsuiting. Het gedachtegoed van diverse grote denkers was in Europa verboden – behalve in Amsterdam, dat zich in de zeventiende eeuw profileerde als een vrijhaven voor vrijdenkers. Het was de enige plaats in Europa waar onconventionele ideeën zonder problemen in druk mochten worden gebracht – wat in die tijd een bloeiende boekenindustrie opleverde. De filosoof Comenius, en mogelijk ook Spinoza en leden van de Elsevierfamilie, vonden een thuis bij de familie De Geer om te filosoferen en debatteren over wetenschappelijke, filosofische, theologische en sociale vraagstukken.De collectie van 5.000 geschriften die de familie De Geer opbouwde in de zeventiende eeuw, met onder andere werken van Comenius, Böhme en Spinoza, grote gelijkenissen met de huidige bibliotheekcollectie. 

In deze bibliotheek kregen wij een deskundige en enthousiaste rondleiding over ‘Het Oude Boek’. We zagen bijzondere boeken uit de middeleeuwen en de renaissance zoals verschillende uitgaven van La Divina Commedia van Dante, Hermetische Wijsheid en Alchemie. Het is ongelooflijk wat voor mooie uitgaven ze in die tijd al konden maken: vroege uitgaven met daarin met de hand ingekleurde illustraties, met uitvouwbare plaatjes of in zwart-wit met fijn uigesneden gravures. Ook kregen we een mooie uitleg over de verschillende manier van boekbinden. Voorbeelden van zowel illustraties als de mooie omslagen kun je zien in het foto-overzicht.

Na afloop hebben we nog nagepraat bij een kopje koffie. Trouwens, dit adres is een mooie, rustige plek om ook zo maar eens een kopje koffie of thee te gaan drinken. Je bent altijd welkom in het museumcafe.
Foto-overzicht.