Excursie gaat ivm corona niet lukken maar je kunt er zelf naartoe tot 2 januari 2022.
Tentoonstelling Natasja Kensmil in de Hermitage.
Zolang de musea open blijven, blijft de museumgroep speuren naar interessante tentoonstellingen en let daarbij bovendien op de mogelijkheid om afstand houden van mede bezoekers. De tentoonstelling van het fascinerende Monument der Regentessen van Natasja Kensmil in de ruime zalen van de Amsterdam vleugel van de Hermitage voldoet ruimschoots aan beide criteria.
Voor de bijzondere manier waarop Kensmil in haar gelaagde kunstwerken historie en actualiteit met elkaar confronteert werd ze dit jaar bekroond met de staatsprijs voor de kunsten, de Johannes Vermeerprijs. Bij ons eerdere bezoek aan de tentoonstelling Grensverkenners in het paleis zagen we al een vroeger werk, het onheilspellende portret van het vijftiende-eeuwse Spaanse koningspaar Ferdinand en Isabella.
Met het Monument van de Regentessen, gemaakt op uitnodiging van het Amsterdam Museum, reflecteert Kensmil op de collectie ‘Groepsportretten van de 17e Eeuw’. Vanzelfsprekende beelden uit de Amsterdamse stadshistorie worden erdoor in nieuw perspectief geplaatst, waarbij Kensmil in het bijzonder ingaat op de positie van de afgebeelde vrouwen. Enerzijds als lid van de stedelijke elite de weldoensters van armen en zieken, anderzijds voor de wet handelingsonbekwaam, en afhankelijk van hun vader, partner of mannelijke voogd om zaken te kunnen doen.
Mee? Meld je aan bij Ina.
Alvast iets lezen? Wieteke van Zijl schreef over het werk van Natasja in de Volkskrant: hier.