Getuige
Marten Douwes Teenstra werkte als ambtenaar in Zuid-Afrika, op Java en in Suriname. Hij beschreef in detail de gruwelijke behandeling van de tot slaafgemaakten, waarvan hij zelf getuige was. Na zijn terugkeer naar Nederland in 1834 schreef hij brieven aan het parlement, waarin hij fel pleitte voor de afschaffing van de slavernij. In 1864 overleed hij, een jaar na de wettelijke afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Antillen.
Abolitionist
Teenstra gold in zijn tijd als één van de belangrijkste Nederlandse abolitionisten maar is in latere periodes in de vergetelheid geraakt. En toch zal ik werd gemaakt door Stichting Urlum 1834, op basis van het gelijknamige boek van Jaap Tuma. Het Multatuli Huis helpt graag mee het werk van deze belangrijke schrijver ook buiten Groningen meer bekendheid te geven. Vandaar dat je de tentoonstelling nu in Amsterdam kunt bezoeken!
Open:
vrijdag van 10.00 - 17.00 uur
zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur
Korstjespoortsteeg 20
Hou het museumpje in de gaten:
Esther Verschueren schrijft:
29 oktober/5 november organiseren we in het Multatuli Huis weer een festival en openen we de nieuwe tentoonstelling over Multatuli en de Vrouwen. Het belooft een indrukwekkende tentoonstelling te worden waar we het feministische werk van Multatuli behandelen maar ook ingaan op zijn persoonlijke leven waarin hij niet altijd goed omging met zijn vrouw en kinderen. Op het festival komen sprekers, muziek en poëzie die in hun werk iets doen met thema’s zoals vrouwenemancipatie.